A study on the effects of sars-cov-2 on the export of brazilian beef

Authors

Keywords:

COVID-19, Export, Beef

Abstract

The present paper presents the main challenges and changes that the Sars-Cov-2 (COVID-19) pandemic brought to the export market. Some more common types of viruses will be exposed, sanitation processes adopted by the government, possible beef hazards, such as physical, chemical, and biological. International standards and their agreements will be presented, just as pointing to the possibility of future changes in the beef certification processes and variations in exports of the 2020 first semester to the same period of the previous year. A Qualitative research methodology was used in this article, more precisely the bibliographic research carried out on government websites, reliable research institutions and articles indexed in scientific journals.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BRASIL, Governo do; 11 de nov de 2020. Disponível em: https://www.gov.br/pt-br/noticias/saude-e-vigilancia-sanitaria/2020/03/entenda-a-diferenca-entre-coronavirus-covid-19-e-novo-coronavirus. Acessado em: 28 de nov de 2020.

BRASIL AGRO; Desempenho do agronegócio na pandemia sustenta exportações brasileiras. 26 de maio de 2020. Disponível em: https://www.brasilagro.com.br/conteudo/desempenho-do-agronegocio-na-pandemia-sustenta-exportacoes-brasileiras.html. Acessado em 28 de nov de 2020.

EMBRAPA; Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Disponível em: https://www.agencia.cnptia.embrapa.br/Agencia22/AG01/arvore/AG01_175_24112005115229.html. Acessado em 25 de nov de 2020.

EMBRAPA; Processamento e distribuição da carne bovina. Disponível em: https://www.embrapa.br/qualidade-da-carne/carne-bovina/processamento-e-distribuicao. Acessado em: 28 de nov de 2020.

EMBRAPA; Sanidade. Disponível em: https://www.embrapa.br/qualidade-da-carne/carne-bovina/producao-de-carne-bovina/sanidade. Acessado em: 28 de nov de 2020.

EMBRAPA; Sistema APPCC. Disponível em: https://www.agencia.cnptia.embrapa.br/Agencia22/AG01/arvore/AG01_173_24112005115229.html. Acessado em: 28 de nov de 2020.

EMBRAPA; Boas práticas de criação de bovinos. Disponível em: https://www.embrapa.br/qualidade-da-carne/carne-bovina/producao-de-carne-bovina/criacao. Acessado em: 28 de nov de 2020.

EMBRAPA; Os impactos da COVID-19 para a cadeia produtiva da carne bovina brasileira, Brasília, abr de 2020. Disponível em: https://www.researchgate.net/profile/Paulo_Biscola/publication/340962731_Os_impactos_da_COVID-19_para_a_cadeia_produtiva_da_carne_bovina_brasileira/links/5ea78fed299bf11256158cc0/Os-impactos-da-COVID-19-para-a-cadeia-produtiva-da-carne-bovina-brasileira.pdf. Acessado em: 18 de out de 2020.

GOVERNO DO ESTADO DE SÃO PAULO; Coordenadoria da Defesa Agropecuária – Resolução DIPOA-10, 20 de mai de 2003. Disponível em: https://www.defesa.agricultura.sp.gov.br/legislacoes/resolucao-dipoa-10-de-22-05-2003,744.html. Acessado em: 28 de nov de 2020.

GOZZO, Marcella; June Almeida: a doutora que não terminou o ensino médio e identificou o primeiro coronavirus. Instituto Butantan, 17 de abr de 2020. Disponível em: https://coronavirus.butantan.gov.br/ultimas-noticias/june-almeida-a-doutora-que-nao-terminou-o-ensino-medio-e-identificou-o-primeiro-coronavirus. Acessado em: 01 de nov de 2020.

OPAS; Folha Informativa COVID-19 – Escritório da OPAS e da OMS no Brasil. Disponível em: https://paho.org/pt/covid19. Acessado em: 25 de nov de 2020.

PRESTES, Ângela; SCOPINHO, Ben Ami; Infográfico: Conheça a família do coronavírus, 2020. Disponível em: https://www.nsctotal.com.br/noticias/infografico-conheca-a-familia-dos-coronavirus. Acessado em: 25 de nov de 2020.

ZÁRATE-BLADÉS, Prof. Dr. Carlos. R; Who-World Health Organization, Advances in Virus Research, 2018. Disponível em: https://www.nsctotal.com.br/noticias/infografico-conheca-a-familia-dos-coronavirus. Acessado em: 25 de nov de 2020.

Published

2021-06-09

How to Cite

LOPES, C.; LOPES, I. B.; DEGÁSPERI, A.; … FONSECA, G.; A study on the effects of sars-cov-2 on the export of brazilian beef. Revista Processando o Saber, v. 13, 312-324, 9 jun. 2021. Available at: https://fatecpg.edu.br/revista/index.php/ps/article/view/165. Accessed: 22 dec. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Comércio Exterior